Paratiisiteoriaa 2015

Paratiisiteoriaa – Theories of Paradise

2015, 19:6, dvd-loop, 4min 45 s

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=QX1ZlqVwK40

 

 

Paratiisiteoriaa on ensimmäinen 9:16 laajakulmakuvasuhteella tehty videoteokseni – kaikki aikaisemmat oli tehty kuvasuhteella 4:3.

Paratiisiteoriaa -kuvaelma käsittelee kulttuurin ja yhteiskunnan kehitystä arkaaisesta alkumaailmasta kohti rakennettua kulttuuria – jonka kasvimaailma kuitenkin lopulta taas valloittaa.

Teos päättyy paratiisivisioon, jossa kukat kukkivat ja pedot ja saaliseläimet elävät sovussa rinnakkain. Illalla kaikki pistävät silmät kiinni ja nukahtavat kauniisiin uniin.

Kouvolan taidemuseo

Video valmistui Kouvolan taidemuseo Poikiloon Puolivilli puutarha -kesänäyttelyyn vuonna 2015. Sen jälkeen se on ollut mukana Artova Festivalilla, ja kiertänyt 2016 Muu ry:n videoesityksissä seuraavissa tapahtumissa: Naantalin taidehuone, Robotoi – Videotaidetta lapsille; Salo, Silmäniloa; Turku, Katutaidetapahtuma.

Paratiisiteoriat

Teoksen sisältö perustuu paratiisiteorioihin, jotka ovat hyvin saman kaltaisia ympäri maailmaa, kulttuurista riippumatta. Kaikkialla paratiisin ideaan kuuluu samantapaiset ajatukset yltäkylläisyydestä, kauniista kasveista, suojaisista paikoista joista aukeaa laaja näkymä kauniisiin maisemiin, sekä keskenään rauhallisessa yhteiselossa eläviin olentoihin.

Animointi ja luodut maailmat

Paratiisiteoriaa-teoksessa käytin ensimmäistä kertaa varsinaista animaatiotekniikka. Animointi on melko rouheaa – en halunnut edes yrittää tehdä siitä liian siloista ja tasaisesti kulkevaa, koska kömpelyys tukee paremmin teoksen sisältöä.

Video on kehittynein myös sikäli, että siinä erilaisten kuvaelementtien yhdistäminen ja uusien maailmojen luominen on viety tähän astisista pisimmälle.

Videossa on ensimmäistä kertaa mukana myös rakennuksia: venetsiassa kuvattua vanhempaa ja nuorempaa arkkitehtuuria, jota olen muokannut videon tarpeisiin sopivaksi.