
Vine, silver 2, oil and metal foil on canvas, 2012, 45 x 90 cm
aa
The botanic paintings are simplified and scarce, in almost black and white colour scale. The scantity of colours contrasts the abundance of colours found in my botany themed video works.
The more I have been into gardening and the more I have taken photos of plants and flowers, the more I have painted them too. But without colors
aa
Series of Vine, Silver – Köynnöstä, hopeaa -sarja
These paintings are two-piece paintings with oil on canvas, but on the other half of them there are very thin metal leaves under the oil-colour-painted net.
aa
Other botanic series:
– Genus of Clematis – Kärhöjen sukua
– The Fabulous Herbarium of Hermine L – Hermine L:n ihmeellinen herbaario
– Series of Flourishing – Kukkea-sarja
Kasvimaailmaa
Kasvimaailmaan liittyviä erikokoisia, yksi- ja kaksiosaisia maalauksia, tekniikkana öljymaalaus ja lyöntimetalli.
Kasvimaalauksiin tuon samaa pelkistystä ja niukkaa, lähes mustavalkoista väriskaalaa, joka on ominaista myös arkkitehtuuriteemaisille töilleni. Kasvimaalausten niukkuus muodostaa kontrastin kasviteemaisten videoteosteni värikylläisyydelle.
Köynnöstä, hopeaa ja muita kaksiosaisia kasvimaalauksia
– So far just in Finnish, sorry –
Mitä enemmän olen hoitanut puutarhaani ja valokuvannut sen kasveja, sitä enemmän olen myös maalannut niitä.
Köynnöstä, hopeaa -sarjassa olen käyttänyt samanlaista kuvapinnan kahtiajakoa, jota on kuulunut arkkitehtuurimaalauksiini jo yli kymmenen vuoden ajan.
Arkkitehtuurikuvissa pinnan jakamisen idea lähti paljaan seinäpinnan ja pylvään kapiteelien kuvion rinnastuksesta, tai vaihtoehtoisesti paljaan pilarirakenteen ja pilarien välissä olevan friisin ajatuksesta. Paljas pinta muodosti vastakohdan teoksen toisen osan muotoaiheelle.
Kasvimaalauksissa kahtiajako viittaa muihin asioihin: verkko tai ruudukko viittaa esimerkiksi ihmisen luomaan järjestykseen vastakohtana kasvimaailman monimuotoisuudelle. Tai se voi viitata verhoon jonka takaa kasvien varjot välähtelevät…
Lyöntimetalli
Monissa näiden sarjojen teoksissa olen käyttänyt verkkokuvion alla lyöntimetallia. Se on olemukseltaan lehtikullan kaltaista, hyvin ohutta metallia, joka kiinnitetään maalauspohjaan mikstuuralla. Lyöntimetalli ei kuitenkaan ole jalometallia, vaan koostumukseltaan alumiini- tai messinkiseos. Samaa metallia on käytetty esimerkiksi kirjankansion kullan- tai hopeanvärisissä teksteissä.
Olen käyttänyt lyöntimetallia töissä 1990-luvulta lähtien. Aikaisemmin erilaisia kullan sävyjä, nykyään hopean sävyistä.
Ohut metalli verkko-tai ruudukkokuvion pohjalla antaa hienon valon, joka muuntuu ympäristön valoisuuden mukaan. Hämärässäkin se saattaa saada upean hohteen.