Köynnöstä, hopeaa

Köynnöstä, hopeaa ja muita kaksiosaisia kasvimaalauksia

Mitä enemmän olen hoitanut puutarhaani ja valokuvannut sen kasveja, sitä enemmän olen myös maalannut niitä.

 

Virnojen sukua, hopeaa, 2011, öljy ja lyöntimet kankaalle 60 x 120cmKärhöjen sukua, hopeaa, 2011, öljy ja lyöntimet kankaalle, 60 x 120 cmPeikonlehtiä, hopeaa, 2013, öljy ja lyöntimetalli kankaalle, 45x90 cmKärsimyskukkia, 2012, öljy kankaalle, 45 x 90 cmKöynnöstä, hopeaa 3, 2012, öljy ja lyöntimetalli kankaalle, 45 x 90 cmKöynnöstä, hopeaa 2, 2012, öljy ja lyöntimetalli kankaalle, 45 x 90 cmKöynnöstä, hopeaa 1, 2012, öljy ja lyöntimetalli kankaalle, 45 x 90 cmKöynnöstävät, sininen, 2013, öljy ja lyötnimetalli, 45 x 100 cmKasvimaailmaa, 2013, öljy ja lyöntimetalli, 45 x 90 cm

 

Köynnöstä, hopeaa -sarjassa olen käyttänyt samanlaista kuvapinnan kahtiajakoa, jota on kuulunut arkkitehtuurimaalauksiini jo yli kymmenen vuoden ajan.

Arkkitehtuurikuvissa pinnan jakamisen idea lähti paljaan seinäpinnan ja pylvään kapiteelien kuvion rinnastuksesta, tai vaihtoehtoisesti paljaan pilarirakenteen ja pilarien välissä olevan friisin ajatuksesta. Paljas pinta muodosti vastakohdan teoksen toisen osan muotoaiheelle.

Kasvimaalauksissa kahtiajako viittaa muihin asioihin: verkko tai ruudukko viittaa esimerkiksi ihmisen luomaan järjestykseen vastakohtana kasvimaailman monimuotoisuudelle. Tai se voi viitata verhoon jonka takaa kasvien varjot välähtelevät…

Lyöntimetalli

Monissa näiden sarjojen teoksissa olen käyttänyt verkkokuvion alla lyöntimetallia. Se on olemukseltaan lehtikullan kaltaista, hyvin ohutta metallia, joka kiinnitetään maalauspohjaan mikstuuralla. Lyöntimetalli ei kuitenkaan ole jalometallia, vaan koostumukseltaan alumiini- tai messinkiseos. Samaa metallia on käytetty esimerkiksi kirjankansion kullan- tai hopeanvärisissä teksteissä.

Olen käyttänyt lyöntimetallia töissä 1990-luvulta lähtien. Aikaisemmin erilaisia kullan sävyjä, nykyään hopean sävyistä.

Ohut metalli verkko-tai ruudukkokuvion pohjalla antaa hienon valon, joka muuntuu ympäristön valoisuuden mukaan. Hämärässäkin se saattaa saada upean hohteen.

 

Muita kasviaiheisia maalaussarjoja:

Niittykasvit

Kasvioppia

Kärhöjen sukua

Iris-sarja

Hermine L:n ihmeellinen herbaario

Kukkea-sarja