Vine, Silver – Köynnöstä, hopeaa

Köynnöstä, hopeaa ja muita kaksiosaisia kasvimaalauksia

– So far just in Finnish, sorry –

Mitä enemmän olen hoitanut puutarhaani ja valokuvannut sen kasveja, sitä enemmän olen myös maalannut niitä.

Köynnöstä, hopeaa -sarjassa olen käyttänyt samanlaista kuvapinnan kahtiajakoa, jota on kuulunut arkkitehtuurimaalauksiini jo yli kymmenen vuoden ajan.

Arkkitehtuurikuvissa pinnan jakamisen idea lähti paljaan seinäpinnan ja pylvään kapiteelien kuvion rinnastuksesta, tai vaihtoehtoisesti paljaan pilarirakenteen ja pilarien välissä olevan friisin ajatuksesta. Paljas pinta muodosti vastakohdan teoksen toisen osan muotoaiheelle.

Kasvimaalauksissa kahtiajako viittaa muihin asioihin: verkko tai ruudukko viittaa esimerkiksi ihmisen luomaan järjestykseen vastakohtana kasvimaailman monimuotoisuudelle. Tai se voi viitata verhoon jonka takaa kasvien varjot välähtelevät…

Lyöntimetalli

Monissa näiden sarjojen teoksissa olen käyttänyt verkkokuvion alla lyöntimetallia. Se on olemukseltaan lehtikullan kaltaista, hyvin ohutta metallia, joka kiinnitetään maalauspohjaan mikstuuralla. Lyöntimetalli ei kuitenkaan ole jalometallia, vaan koostumukseltaan alumiini- tai messinkiseos. Samaa metallia on käytetty esimerkiksi kirjankansion kullan- tai hopeanvärisissä teksteissä.

Olen käyttänyt lyöntimetallia töissä 1990-luvulta lähtien. Aikaisemmin erilaisia kullan sävyjä, nykyään hopean sävyistä.

Ohut metalli verkko-tai ruudukkokuvion pohjalla antaa hienon valon, joka muuntuu ympäristön valoisuuden mukaan. Hämärässäkin se saattaa saada upean hohteen.

Muita kasviaiheisia maalaussarjoja:

Meadow Plants – Niittykasvit

Botanics – Kasvioppia

Genus of Clematic – Kärhöjen sukua

Series of Iris – Iris-sarja

The Fabulous herbarium of Hermine L. – Hermine L:n ihmeellinen herbaario

Series of Flourishing – Kukkea-sarja