Kärhöjen sukua

Kärhöjen sukua ja Virnojen sukua

Kärhöjen sukua -maalaukset aloittivat vuonna 2010 kasviteemaisten maalausten sarjan, jota jatkoin vuosina 2011-13 Köynnöstä, hopeaa-sarjoilla.

 

 

Maalaukset olivat aluksi esillä Pohjoista ja etelää -näyttelyssä vuosina 2010-11, yhdessä lähes mustavalkoisten rakennustaidetta käsittelevien maalausten kanssa. Samassa kokonaisuudessa oli mukana myös värikäs videoteos Paratiisikuvia ja maalausten niukat värit muodostivat kontrastin videon värikylläisyydelle.

Kärhöjen sukua -sarjan maalausten ajatuksena on varjot ja heijastukset. Hiukan isompi Virnojen sukua syntyi ensinmainittujen jälkeen, ja sen idea liittyy puhtaasti muotojen leikkiin, samoin kuin sitä seuraavien Köynnöstä, hopeaa -sarjojen.

Uusi kokeilu: sabluunaleikkaus

Näissä maalauksissa lähdin ensimmäistä kertaa kokeilemaan kehittelemääni kertakäyttöisten sabluunojen tekniikkaa. En ollut törmännyt tämäntapaiseen sabluunan käyttöön aikaisemmin, vaikka periaatteessa vastaavan tuloksen synnyttävä teippien käyttö maalipintojen rajauksissa on jopa melko yleistä. Teippien kanssa taiteilija on kuitenkin sidoksissa suoraan viivaan, sen sijaan jos leikkaa itse sabluunan, saa vapaasti kaikenlaisia kaarevia muotoja.

Sabluunan käyttö parhaimmillaan vapauttaa: objektin/subjektin ja taustan suhteeseen syntyy hauskaa leikkiä kuten maalaksessa Kärhöjen sukua 2.

 

Muita kasviaiheisia maalaussarjoja:

Niittykasvit

Kasvioppia

Köynnöstä, hopeaa

Iris-sarja

Hermine L:n ihmeellinen herbaario

Kukkea-sarja